Werkt honing tegen hooikoorts?

Elk voorjaar zorgen de pollen van bomen en grassen bij veel mensen voor hooikoortsklachten. Er zijn aanwijzingen dat honing de klachten kan verminderen. In een Fins onderzoek (1) kregen mensen met een allergie voor berkenpollen enkele maanden voorafgaand aan het pollenseizoen honing verrijkt met berkenpollen. De hooikoortsklachten en het medicijngebruik van deze groep mensen werd vergeleken met die van gebruikers van gewone honing en van een controlegroep die geen honing gebruikte, maar eveneens een allergie voor berkenpollen hadden. Gedurende het hooikoortsseizoen hadden de gebruikers van berkenpollenhoning en van de gewone honing duidelijk minder hooikoortsklachten dan de controlegroep. De gebruikers van berkenpollenhoning hoefden het minst vaak allergiemedicijnen te gebruiken, maar ook de gebruikers van gewone honing hadden minder vaak hooikoortsmedicijnen nodig dan de controlegroep.

Waarom werkt honing tegen hooikoorts?

Honing is een natuurproduct en bevat van nature kleine hoeveelheden stuifmeel (pollen) van diverse bloemen, bomen en planten. Een bekende en bewezen werkzame methode om allergieklachten te verminderen is door het lichaam gedurende een lange tijd bloot te stellen aan eerst een kleine, maar steeds oplopende hoeveelheid van de stof waar men allergisch voor is (het allergeen). Deze methode wordt immunotherapie of desensibiliseren genoemd. Voor een aantal soorten allergieën zijn medicijnen verkrijgbaar die werkzaam zijn op basis van dit principe. De werkzaamheid van de honing die is gebruikt in het onderzoek is waarschijnlijk ook gebaseerd op het immunotherapieprincipe.

Welke honing werkt?

Er zijn veel mensen die zeggen baat te hebben bij een dagelijkse lepel honing ruim voor aanvang van het hooikoortsseizoen. Wanneer de werking van honing inderdaad gebaseerd is op het principe waarbij het afweersysteem langzaam gewend raakt aan een lage dosis allergeen, kan het beste gekozen worden voor een honingsoort waarbij de bijen juist veel gegeten hebben van de bloesem van de boom of plant waarvoor u allergisch bent. Kies bij voorkeur voor lokale honing. Dan weet u zeker dat de bijen ook in aanraking zijn geweest met de boom of plant waarvoor u allergisch bent, zelfs als u niet precies weet welke dat is. Honing uit de regio bevat het stuifmeel uit de directe omgeving. Door lokale honing te eten, kunt u zichzelf op natuurlijke wijze ‘desensibiliseren’, u wordt immuun voor de pollen die de hooikoorts veroorzaken. Maar let er wel op wanneer de honing is gewonnen. Voor mensen met een voorjaarsallergie is honing vanaf april of mei de juiste keuze. Als u alleen in de zomer last hebt van het stuifmeel, gebruik dan honing van juli of augustus. Gebruik honing in het geval van ernstige allergische klachten voorzichtig. Bij een te grote hoeveelheid kan het ook een allergische reactie veroorzaken. Eet niet te veel honing, want overdaad schaadt. Honing bevat immers ook suikers.

Honing Echter Imker