Versuikerd
Versuikerde honing is een natuurlijk verschijnsel. De kristallisatie is simpel gezegd de laatste stap in de ontwikkeling van het product. Hoe snel deze fase aanbreekt heeft te maken met verschillende factoren. Ten eerste heeft de concentratie glucose invloed op dit proces. Hoe hoger die is, hoe sneller de honing kristalliseert. In dat geval sta je helaas machteloos. Echter zijn er factoren die je wél zelf kunt bedwingen om versuikerde honing tegen te gaan.
Honing bewaren
Onder het motto ‘voorkomen is beter dan genezen’ leren we je graag hoe je honing kunt bewaren zonder dat het kristalliseert. Hoe hoger het vochtpercentage van de honing, hoe sneller de boel dus versuikert. En aangezien honing vocht uit de lucht onttrekt, moet je ervoor zorgen dat je de dop stevig op de pot schroeft om vochtige honing te voorkomen. Zit-ie er strak op? Zet je honing dan op een donkere, droge plaats met een stabiele kamertemperatuur. Je keukenkast bijvoorbeeld. Want schommelingen in de temperatuur zorgen – ook weer – voor een versuikerde massa.
Honing vloeibaar maken
Wil je niet dat de goede eigenschappen van de honing verdwijnen? Zet de pot dan zonder dop in een pan met lauwwarm (niet warmer dan 45 graden) water. Hierdoor warmt de siroop geleidelijk op en wordt hij niet té heet. Geen zin in dat gedoe? Zet je pot dan een paar dagen op de verwarming. Binnen de kortste keren is je honing vloeibaar en kan hij weer een tijdje mee. Als-ie tegen die tijd niet op is natuurlijk.