Pompoenjam

PompoenjamVoor 4 potjes.

Bereidingstijd:
ca. 1 uur.

Bestanddelen:

  • 1 kg. geschilde pompoen
  • 75 gr. gemberwortel
  • 1 citroen of 2 limoenvruchten
  • 1,2 kg suiker

Snijd het vruchtvlees van de pompoen in dobbelsteentjes. Breng de stukjes pompoen samen met 4 dl. water aan de kook. Temper de warmtebron en laat ze zachtjes doorkoken en gaar worden.

Laat de massa in een vergiet of zeef uitlekken en pureer deze daarna.
Schil de gemberwortel dun af en rasp deze fijn of hak deze fijn. Boen de citroen of limoenvruchten onder stromend water schoon. Rasp van de schil een hoeveelheid van 1 eetlepel af. Pers de vrucht uit, zeef het sap.

Doe het gepureerde vruchtvlees samen met de gemberwortel, de citroenrasp, het citroen—of limoensap en de suiker in een wijde pan. Breng alles aan de kook en laat dit onder voortdurend doorroeren of scheppen‚ tot meer dan 3/4 deel van de oorspronkelijke hoeveelheid over is, zacht doorkoken.

Was de potjes met warm sodawater schoon en spoel deze met schoon water af. Vul de potjes met de jam. Zet voor het vullen de potjes op een plank of dubbel gevouwen doek:. Sluit de potjes na het vullen af met goed gereinigde deksels. De potjes jam op een koele donkere plaats bewaren.

Geef een reactie